Bike to school challenge – Hungarian

English | Italian | Macedonian | Romanian | Hungarian

„Kerékpárral az iskolába” kihívás

A “Kerékpárral az iskolába” kihívás 2022 (BTS)  a RIDE AND SMILE projekt egyik legfontosabb tevékenysége . Ez egy játékos verseny európai iskolai osztályok között, melynek keretében a tanulók autó helyett kerékpárral vagy gyalogszerrel szerezhetnek pontokat, ezzel is hozzájárulva a városi környezet javításához. 

A kihívásban való részvétel ingyenes, és nyitott a RIDE AND SMILE projektben részt vevő összes osztály számára, és lehetőség szerint, azok számára is, akik érdeklődést mutatnak e kihívás iránt. Ez a BTS kihívás első kiadása, ami azt jelenti, hogy a résztvevők visszajelzéseikkel hozzájárulhatnak a tevékenységet támogató szabályzat és digitális eszközök fejlesztéséhez.

Azok a tanárok, akik osztályukkal szeretnének részt venni a BTS 2022 kihíváson, forduljanak a szervezőkhöz a [email protected] email címen. 

Hogyan vehetsz részt a BTS kihívásban

 1. A BTS 2022 kihívás 2022 május 1. és 31. között zajlik majd.
 2. A résztvevő iskolák minden osztálya vagy csoportja részt vehet ebben a kísérleti szakaszban, egy vezetőtanár részvételével. Minden osztály (vagy csoport) egy csapatot jelent, amely az összes tanulóból és a vezetőtanár(ok)ból áll. Az a csapat a győztes, aki a legtöbb pontot gyűjti fenttarthatő közlekedési eszköz használatával.
 3. A kihívásban való részvételhez az osztálynak (csoportnak) szüksége van egy felhasználói fiókra, a R&S tanulási platform eléréséhez, a résztvevők utazásainak rögzítéséhez és tartalom feltöltéshez. A fiókot a platform fejlesztői hozzák létre, és az egyes osztályokért (csoportokért) felelős vezetőtanárok kezelik.
 4. A fiók létrehozása után minden osztálynak kell válasszon egy nevet és egy ikont vagy a a csapatot ábrázoló képet. A csapaton belül minden tanulót egy kétjegyű szám (00-99) azonosít, amely hozzáférést ad a  QuickCapture alkalmazáshoz, az útvonalak rögzítéséhez, a tartalom létrehozásához, a R&S tanulási platformra való feltöltéshez, és arra, hogy egyénileg vagy csapatként megtekintse az eredményeket.
 5. Ahhoz, hogy pontokat szerezzenek és hozzájáruljanak csapatuk összpontszámának növeléséhez, a tanulóknak minél többet, használniuk kell a biciklit (vagy bármely más fenntartható közlekedési eszközt)  2022 májusában. A tanulók mehetnek akár biciklivel iskolába felnőtt kíséretében vagy egyedülállóan (életkortól, környezettől és helyi előírásoktól függően) vagy akár egy egyszerű szabadidős bringázásra  hétvégeken a családdal és a barátokkal.
 6. A résztvevő osztályok minden tanára részt vehet a kihívásban és támogathatja csapatát, ugyanazon szabályok betartásával.
 7. A BTS kihívás elsősorban a kerékpárhasználatot kívánja népszerűsíteni, de természetesen más fenttartható közlekedési eszközöket is használhatunk pontszerzésre. A BTS kihívásban megengedett közlekedési eszközök a következők:
 • Bármilyen típusú kerékpár (hagyományos, elektromos, teherszállító stb.)
 • Séta vagy gyaloglás
 • Rollerek vagy hasonlók (normál vagy elektromos, gördeszkák, görkorcsolyák stb.)
 • Tömegközlekedés

Minden szállítási módot egy-egy ikon jelképez a QuickCapture alkalmazásban, amelyet az útvonal rögzítése előtt kell kiválasztani. Nem gyűjthető pont autóval vagy motorkerékpárral, illetve ha a rögzített mozgás épületen történik (bevásárlóközpontban (mallban), iskola udvarán, lakásban stb.). 

 1. Az útvonalak rögzítésére és a pontok összegzésére két alternatív lehetőségünk van:
 1. Az útvonal a Quickapture alkalmazáson keresztüli rögzítése, amelyet általában egy felnőtt végez (például egy szülő, aki vasárnap a parkba megy a gyermekével, vagy egy tanár, aki szabadtéri tevékenységet szervez az osztállyal)
 2. Az útvonalak manuális hozzáadása a R&S tanulási platformon keresztül a vezetőtanár felügyelete mellett (például az első tevékenységek egyikeként, amelynek során minden diák berajzolhaja a térképre, az otthonától az iskoláig tartó útvonalat és a távolság kiszámítását, így minden alkalommal, amikor iskolába megy, egy fenntartható közlekedési eszközt használva,  a megfelelő pontok hozzáadódnak az összpontszámhoz)

Ajánlott mindkét beviteli lehetőséget kipróbáltatni a tanulókkal, akik  részt vesznek a BTS kihívásban.

 1. A közlekedési eszközök használatától függően különböző pontszámokat lehet szerezni, az alábbiak szerint:
 • Kerékpár: 1 km = 10 pont
 • Gyaloglás: 1 km = 8 pont
 • Roller: 1 km = 6 pont
 • Tömegközlekedés: 1 km = 2 pont

Ha az útvonalat különböző közlekedési eszközökkel (pl. vonat + kerékpár) teszik meg, akkor a résztvevőnek az utazás minden egyes szakaszát külön-külön kell rögzíteniük, az applikáció (alkalmazás) indításával és leállításával, valamint az egyes útszakaszokhoz használt közlekedési eszközök megjelölésével.

Amikor egy útvonal rögzítés során belépnek egy épületbe, a résztvevőknek nem szabad elfelejteniük kikapcsolni az applikációt (alkalmazást), mielőtt még belépnek az épületbe, majd újra kell azt indítani vagy aktiválni, amikor visszatérnek az útvonalra. Mindezt azért, hogy elkerüljék a távolságok téves kiszámítását.

 1. Pontokat ezen kívül lehet még szerezni tartalmak feltöltésével és megosztásával (képek és szöveg)  a QuickCapture alkalmazás segítségével. Minden tartalom automatikusan georeferált, ami azt jelenti, hogy kifejezetten a térkép egyetlen pontjához kapcsolódik. Kétféle feltölthető tartalom létezik, amit fel lehet tölteni az applikáció segítségével egy útvonalon: 
 • Biztonsági megjegyzések: tartalmazhat bármilyen információt, jelzést az útvonal biztonsági feltételeivel kapcsolatban, ideértve például a veszélyes kereszteződéseket, szűk utcákat, útburkolati viszonyokat, különleges figyelmet érdemlő pontokat stb.
 • Általános megjegyzések: tartalmazhat bármilyen megjegyzést az útiterv során megfigyelt helyekkel kapcsolatban, beleértve például a táj látványa által keltett érzéseket és érzelmeket, javaslatokat, hogy hol lehet egy jó fagyit venni, vagy olyan történéseket, amelyek az útvonalon történtek.

Minden kategória közül választhatsz pozitív ill. negatív megfigyeléseket. A pontok odaítélése az alábbiak szerint történik:

 • 1 fotó: 1 pont (maximum 3 pont hetente felhasználónként)
 • 1 fotó + szöveg: 2 pont (max. 6 pont hetente felhasználónként) 

A pontszerzéshez a tartalmakat a vezetőtanárnak kell érvényesítenie. 

Platform of Results

Results