Bike to school challenge – Romanian

English | Italian | Macedonian | Romanian | Hungarian

Provocarea “Cu bicicleta la școală”

Provocarea BTS (“Cu bicicleta la școală”) 2022 este una dintre cele mai importante activități ale proiectului RIDE AND SMILE. Este o competiție jucăușă (bazat pe joc) între clase școlare europene, în care elevii pot câștiga puncte dacă merg la școală pe bicicletă sau pe jos, în loc să folosească o mașină, contribuind astfel la un mediu urban mai bun. 

Participarea la provocare este gratuită și deschisă tuturor claselor școlare implicate în proiectul RIDE AND SMILE și, eventual, și celor care își exprimă interesul de a se alătura provocării. Aceasta este prima ediție a provocării BTS, ceea ce înseamnă că participanții vor putea contribui prin feedback-ul lor la îmbunătățirea regulilor și a instrumentelor digitale care sprijină această activitate.

Profesorii care doresc să participe la provocarea BTS 2022 cu clasa lor trebuie să contacteze organizatorii la adresa [email protected] 

Cum să participi la provocarea BTS

 1. Provocarea BTS 2022 are loc între 1 și 31 mai 2022.
 2. Toate clasele sau grupurile de elevi din școlile participante la proiect pot fi implicate în această fază pilot, condusă de cel puțin un profesor. Fiecare clasă (sau grupă) reprezintă o echipă compusă din toți elevii și profesorul(profesorii) responsabil(i). Clasa care obține cele mai multe puncte, alegând transportul durabil, câștigă!
 3. Pentru a participa la provocare, clasa are nevoie de un cont pentru a accesa Platforma de învățare R&S, pentru a înregistra călătoriile participanților și pentru a încărca conținuturi. Contul este creat de dezvoltatorii platformei și este gestionat de profesorul responsabil pentru fiecare clasă.
 4. După crearea contului, fiecare clasă trebuie să aleagă un nume și o pictogramă sau o imagine care să reprezinte echipa. În cadrul echipei, fiecare elev este identificat printr-un număr unic de două cifre (00-99), care va fi utilizat pentru a accesa aplicația QuickCapture și pentru a înregistra itinerariile, a crea conținuturi, a le încărca pe Platforma de învățare R&S și a vizualiza rezultatele obținute individual sau ca echipă.
 5. Pentru a câștiga puncte și a contribui la scorul total al echipei lor, elevii trebuie să folosească bicicleta (sau orice alt mijloc de transport durabil) cât mai mult posibil în luna mai 2022. Aceștia pot merge cu bicicleta la școală însoțiți de un adult sau singuri (în funcție de vârstă, contextul și reglementările locale) sau pentru o simplă recreere în timpul liber sau în weekend cu familia și prietenii.
 6. Toți profesorii din clasele participante pot participa la provocare și își pot susține echipa urmând aceleași reguli ca și elevii lor.
 7. Provocarea BTS își propune să promoveze în special utilizarea bicicletei, dar, desigur, se pot folosi și alte mijloace de transport pentru a câștiga puncte. Mijloacele de transport permise în cadrul contestației BTS sunt următoarele:
 • Toate tipurile de biciclete (tradiționale, electrice, de marfă, etc.)
 • Mers pe jos
 • Trotinete sau similare (normale sau electrice, skateboarduri, patine cu rotile etc.)
 • Transport public

Fiecare mijloc de transport corespunde unei pictograme diferite din aplicația QuickCapture, care trebuie selectată înainte de înregistrarea cursei. Punctele nu pot fi câștigate folosind o mașină sau o motocicletă sau dacă deplasarea înregistrată este în interior (într-un centru comercial (mall), în curtea școlii etc.). 

 1. Este posibilă înregistrarea itinerariilor și rezumarea punctelor în două moduri alternative:
 1. Înregistrarea călătoriei prin aplicația Quickapture, susținută în general de un adult (de exemplu, un părinte care merge duminica în parc cu copilul său sau un profesor care organizează o activitate în aer liber cu clasa)
 2. Adăugarea manuală a traseelor prin intermediul Platformei de învățare R&S sub supravegherea profesorului responsabil (de exemplu, ca una dintre primele activități pe care fiecare elev le poate face, este să deseneze pe hartă, itinerariul de la domiciliu până la școală și să calculeze distanța, astfel încât de fiecare dată când merge la școală folosind mijloace de transport sustenabile, punctele corespunzătoare să poată fi adăugate la punctajul său total)

Este foarte recomandat ca ambele opțiuni să fie experimentate de toți elevii care participă la provocarea BTS.

 1. Se acorda punctaje diferite fiecarei deplasari in functie de mijloacele de transport utilizate de participanti, dupa cum urmeaza:
 • Bicicletă: 1 Km = 10 puncte
 • Mers pe jos: 1 Km = 8 puncte
 • Roller: 1 Km = 6 puncte
 • Transport public: 1 Km = 2 puncte

În cazul în care itinerariul este acoperit utilizând diferite mijloace de transport (de exemplu, tren + bicicletă), participantul va trebui să înregistreze fiecare porțiune a călătoriei separat, pornind și oprind aplicația și indicând mijlocul de transport utilizat pentru fiecare porțiune.

Atunci când intră într-o clădire în timpul călătoriei, participanții trebuie să nu uite să oprească înregistrarea călătoriei înainte de a intra în clădire și apoi să activeze din nou aplicația atunci când se întorc pe drum, pentru a evita calcularea greșită a distanțelor.

 1. Punctele pot fi câștigate și prin încărcarea și partajarea unor conținuturi (imagini și texte) prin aplicația QuickCapture. Fiecare conținut este georeferențiat automat, ceea ce înseamnă că este legat în mod specific de un singur punct de pe hartă. Există două categorii diferite de conținut care pot fi înregistrate în timpul unei curse folosind aplicația: 
 • Observații de siguranță: poate conține orice fel de informații și indicații legate de condițiile de siguranță ale itinerarului, inclusiv, de exemplu, intersecții periculoase, străzi înguste, condiții de suprafață a drumului, puncte speciale cărora trebuie să li se acorde atenție etc.
 • Observații generale: poate conține orice fel de observație cu privire la locurile observate în timpul itinerariului, inclusiv, de exemplu, sentimente și emoții generate de vederea unui peisaj, sugestii cu privire la locul de unde se poate cumpăra o înghețată bună sau povești despre ceva ce s-a întâmplat pe drumul spre destinația finală.

Pentru fiecare categorie, există posibilitatea de a alege între observații pozitive și  negative. Punctele se acordă după cum urmează:

 • 1 fotografie: 1 punct (maximum 3 puncte pe săptămână per utilizator)
 • 1 fotografie + text: 2 puncte (Max 6 puncte pe săptămână per utilizator) 

Pentru a câștiga puncte, conținutul trebuie validat de profesorul responsabil.

Platform of Results

Results